כבד שומני – כבד שומני לא אלכוהולי – הנחיות טיפול
לקביעת תור (החזר לחברי חברות הביטוח) חייגו או שלחו הודעת וואטצאפ 050-3002814
מחלת הכבד השומני הופכת להיות "הרוצח השקט" של המאה ה-21. שכיחות המחלה בישראל ובשאר מדינות העולם המערבי עולה במהירות, ומגיעה בהתאם למחקרים שונים ל- 17-46% מהמבוגרים. עם זאת, מספר הילדים והמתבגרים המפתחים גם הם את המחלה עולה בהתמדה. המחלה פוגעת בעיקר באנשים הסובלים ממרכיבים שונים של "התסמונת המטבולית" (השמנת יתר, עמידות לאינסולין, סכרת ויתר שומנים בדם), אך עלולה לפגוע גם באנשים בעלי משקל תקין.
המאפיינים של כבד שומני
מחלת הכבד השומני מתאפיינת על ידי הסננה ניכרת של שומן לתאי הכבד. בחלק מהמקרים, מצב זה מתפתח לדלקת בכבד (סטאטוהפטיטיס), להיווצרות צלקות (פיברוזיס), ולשחמת (צירוזיס).
אורח חיים שאיננו בריא ממלא תפקיד מרכזי בהתפתחות ובהתקדמות מחלת הכבד השומני: תזונה עתירת קלוריות, עודף שומנים רוויים, פחמימות פשוטות, משקאות קלים, תצרוכת גבוהה של סוכר ואורח חיים יושבני קשורים בעלייה במשקל הגוף ובהתפתחות כבד שומני. עם זאת, בין גורמי המחלה ניתן למנות גם מרכיב תורשתי, תגובה לתרופות מסוימות, שתיית אלכוהול ומחלות מטבוליות אחרות.
מרבית האנשים הסובלים מכבד שומני מרגישים טוב ואינם מראים סימנים מיוחדים. חלקם מתלוננים על עייפות, הרגשה כללית רעה, וחוסר נוחות באזור הבטן העליונה מימין. רק בשלבים המתקדמים יותר של המחלה, אנשים מרגישים ממש חולים.
כיצד מאבחנים כבד שומני ?
האבחנה נעשית בעיקר בבדיקת אולטרסאונד של הבטן. בבדיקות דם, אנזימי הכבד עשויים להיות תקינים או גבוהים מעט. אצל רבים, רמת הפריטין גבוהה. יש לבצע בדיקות דם נוספות, על מנת לשלול גורמי מחלת כבד אחרים, כמו הפטיטיס B והפטיטיס C.
ביופסיית כבד היא אמצעי אבחנתי מהימן ביותר לקביעת מידת ההסננה של השומן, דרגת הדלקת וההצטלקות בכבד. זוהי בדיקה פולשנית ואינה נחוצה במרבית המקרים.
פיברוסקן ואלסטוגרפיה הן בדיקות לא פולשניות המבוססות על הדמיית אולטרסאונד. בבדיקות אלה ניתן לקבוע את מידת ההתקשחות של רקמת הכבד ואת רמת ההצטלקות שלו באופן מדוייק. בדיקות אלה עדיין אינן כלולות בסל הבריאות בישראל.
מהו הטיפול לכבד שומני ?
יש להתחיל בטיפול במחלת הכבד השומני מוקדם ככל האפשר על מנת למנוע את התפתחותה והתקדמותה.
הבסיס לטיפול הוא שינוי באורח החיים, הכולל:
- תזונה נכונה ופעילות גופנית סדירה
- יש להימנע מצריכת מזונות ומשקאות מעובדים ועשירים בסוכר מוסף
- מומלץ לבצע פעילות אירובית מתונה בנוסף לאימוני כוח המחזקים את מסת השריר
- שינוי ממושך ועקבי באורח החיים עשוי לגרום לריפוי מלא של המחלה
עד כה, לא נמצא טיפול תרופתי למחלת הכבד השומני. עם זאת, יש לטפל תרופתית במחלות הנלוות:
- סכרת ועודף שומנים בדם
- ניתוח בריאטרי עשוי לעזור, אך יעילותו מותנית בקיום שינוי יסודי וארוך טווח באורח החיים.
בשלבים מתקדמים ביותר של המחלה, יש לשקול ביצוע השתלת כבד כאמצעי אחרון. טיפול יעיל ומקצועי במחלת הכבד השומני דורש שיתוף פעולה הדוק בין המטופל, רופא המשפחה, הדיאטנית ורופא הכבד.
לקביעת תור (החזר לחברי חברות הביטוח) חייגו או שלחו הודעת וואטצאפ 050-3002814
ד"ר מטיאס קרליבך – מומחה כבד פרטי
- מומחה לגסטרואנטרולוגיה, מומחה לרפואה פנימית – מחלות כבד
- מנהל יחידת הכבד במרכז הרפואי ״בני ציון״, חיפה
- למידע נוסף אודות ד״ר מטיאס קרליבך