סוכרת וגלאוקומה – טיפול ברטינופתיה סוכרתית

סוכרת וגלאוקומה הילכו שניהם יחדיו?! התשובה היא בהחלט כן !
נסביר על קצה המזלג , מהי מחלת הסוכרת ? ששומעים את המילה סוכרת הרבה מאיתנו חושבים על אכילה מופרזת של סוכר ועל השמנה, זהו מיתוס שצריך להפריך.

מחלת הסוכרת נחלקת לשני סוגים עיקריים: סוכרת מסוג 1  "נעורים" וסוכרת מסוג 2 "מבוגרים" .הם דומות ולא דומות…

סוכרת וגלאוקומה

מה דומה?

בשניהם אכן יש בדם ריכוז גבוה של  סוכר וככל שהזמן עובר והסוכר לא מאוזן זה עלול להוביל לפגיעה באיברים רבים: בכלי הדם, ברגליים, בלב, במוח, בכליות וכמובן בעיניים

מה הבעייה ?

מולקולת הסוכר חיונית לכל תא בגוף לספק לו את האנרגיה לפעולה החיונית שלו. חלק גדול מהמזונות בעיקר בתרבות המערבית עתירים בפחמימות וסוכרים. פחמימות מתפרקות בגוף לסוכר וגורמות לעלייה בריכוז הסוכר (גם מזונות שאינם מתוקים יכולים להכיל פחמימות בכמות גדולה).

כאמור הסוכר חיוני לגוף אך בכמות ובמידה נכונה, כאשר הערכים אינם תקינים אז מתחילות הבעיות והפגיעות.

לצורך העברת הסוכר ממקום למקום דרושים לפחות שני תנאים  שהגוף ייצר אינסולין ושהקולטן לסוכר יעבוד כמו שצריך, כדי שהתא יפתח נדרש ההורמון אינסולין המופרש מן הלבלב, שער הקולטן ייפתח ויאפשר למולקולה של הסוכר לחדור לתוכו רק כאשר יפגוש את האינסולין ואם הקולטן עצמו פועל כשורה.

מה שונה?

מנגנון ספיגת הסוכר הוא מה ששונה. בסוכרת מסוג 1, מערכת החיסונית משום מה פגומה, הגוף טועה ותוקף באמצעות נוגדנים את התאים שמייצרים אינסולין בלבלב, לכן אותו חולה זקוק לטיפול בטיפול מלאכותי כניסה של אינסולין חיצוני , כדי  שהסוכר לא יישאר בזרם הדם אלא  ייכנס לתא לשם פעילות תקינה.

סוכרת מסוג 1 מופיעה לרוב אצל אנשים צעירים, אבל יכולה להופיע בכל גיל, גם באנשים רזים, אחד הסימנים אך לא רק הוא מתן שתן בדחיפות, אכילה ושתיה מרובה, ירידה במשקל, כן כן.. ירידה במשקל.

איך נוצרת סוכרת מסוג 2?

"לאנשים שחולים בסוכרת מסוג 2 אין בעיה של חוסר באינסולין. הבעיה שלהם היא דווקא בקולטנים של התא. הסוכר רוצה להיכנס לתוך התא, האינסולין מופרש מהלבלב אבל הקולטן משום מה לא מזהה אותו, המצב הזה נקרא "תנגודת אינסולין", הסוכר עדיין נשאר גבוה בגוף, אבל הסיבה היא שונה

סיבה שונה, טיפול שונה

הטיפול בחולי סוכרת מסוג 1 חייב לכלול אינסולין, אחרת הם יכולים להגיע לפגיעות חמורות עד כדי סכנת מות. סוכרת מסוג 2, מופיעה בדרך כלל אצל אנשים שמנים או כאלה הסובלים מעודף משקל. מחלת הסוכרת מסוג 2, ניתנת להאטה בדרכים מסורתיות כגון:

  • אימוץ אורח חיים בריא יותר
  • ירידה במשקל
  • אכילה נכונה מזינה עשירה בסיבים תזונתיים
  • הורדה בצריכת מוצרי חלב עתירי שומן ושומן מן החי
  • הוספת  פעילות גופנית
  • הפסקת עישון

אם ניישם זאת נראה לפחות בהתחלה שיפור ניכר, אבל גם מחלה זו מתקדמת עם הזמן ומרבית החולים יזדקקו בסופו של דבר לאינסולין כדי להתגבר על אותה תנגודת שדיברנו עליה. כלומר בשלב מסוים סוכרת מסוג 2 הופכת להיות דומה לסוכרת מסוג 1 בטיפול.

בכל מקרה בשני הסוגים ערכי הסוכר  אינם מורגשים. לכן חולים, חייבים למדוד את רמות הסוכר שלהם מספר פעמים ביום, במשטר עקבי ואחראי.

אז מה ראינו עד עכשיו?

שבהחלט נכון שצריך להמעיט בצריכת סוכר אך לא די בכך. חוץ מהתאים בגוף שדיברנו עליהם, יש לנו בעיה לא פחות חמורה ב"צינורות המעבירים חמצן ומזון בגוף כולו " -כלי הדם עצמם. המחלה יכולה לגרום  לנזק לכלי דם בגוף כולו בעקבות שינויים במבנה וחדירות כלי הדם, הבעיה מתחילה כאשר כלי דם קטנטנים מפסיקים לפעול בצורה הראויה. בסוכרת עלולים להיפגע כלי הדם הנמצאים ברשתית.

מה זו רשתית? טוב ששאלתם!

רשתית היא רקמת עצב הנמצאת בחלק האחורי של העין. האור הנקלט מבחוץ וחודר לעין, פוגע בה  והיא ממירה אותו לאותות חשמליים  ומעבירה את המידע דרך סיבי עצב הראייה למקומות שונים במוח האדם. כדאי לדעת כי בזכות הרשתית אין לנו רק ראייה אלא גם התמצאות במרחב, שיווי משקל, תגובות אישונים למצבי אור וראייה שונים ועוד.

הפגיעה בעיניים בחולי סוכרת נקראת בשפה המקצועית "רטינופתיה סוכרתית".

הנזק בכלי הדם עקב הסוכרת גורם לדליפת נוזלים מכלי הדם החוצה בעקבות כך נוצרים  דימומים, סתימות אי סדירויות  ועקב כך עלול להיגרם אבדן ראייה כזה או אחר. יש לדעת ככל שהמחלה נמשכת זמן ארוך יותר ואיזון הסוכר אינו  מבוקר, כך גדל הסיכון לנזק.

רופא בעזרת מיכשור מיוחד ובעזרת צילום פונדוס יוכל לזהות שינויים קטנטנים ראשוניים במבנה כלי הדם בעין ולטפל עוד לפני שהמטופל יתלונן על איכות הראייה. היתרון המשמעותי הוא שלרופא יש הזדמנות לראות את כלי הדם ולהסיק על שאר אברי הגוף  מפני שרק בעין כלי הדם נראים בקלות וזה יתרון מאוד משמעותי מה שקורה בכלי הדם הקטנטנים האלו עשוי להצביע על אותם תהליכים במקומות אחרים בגוף .

מאחר והזכרנו כי לא תמיד תהיה הפרעה בראייה בשלבים המוקדמים של המחלה, אבחון ובדיקה קבועה ומסודרת אצל רופא עיניים חיונית ביותר. באם יתגלה איזה שינוי מהנורמה אפשר יהיה לטפל במחלה במעוד מועד ולמנוע פגיעה וירידה בראייה.

הרופא במרפאה יחד עם צילום פונדוס יראה אם אכן ישנה איזושהיא פגיעה ושינויים בדפנות כלי הדם, משקעים שהצטברו בעקבות זאת ברשתית. האזור בו אנו רואים בחדות המקסימלית נמצא ברשתית והוא מועבר ביתר שאת ומודגש יותר במח נקרא אולי שמעתם את השם כבר "מקולה" -מרכז הראייה ברשתית, גם שם עלולות להיות פתולוגיות שונות בעקבות המחלה וכאן כל שינוי קל עשוי לבוא לידי ביטוי בראייה ולתלונות של הפציינט התלונות עשויות להיות " מטושטש לי" "עקום לי" "יש לי כתם שחור" ועוד, הסיבות הן רבות המרכזית שבהן  הינה בצקת – הצטברות נוזלים במרכז הראייה. הדברים נחלקים לפי מצב החומרה של המחלה,  מצב זה נקרא בשפה המקצועית  "רטינופתיה סוכרתית קלה". ובהחלט יכולות להיות כמה וכמה בצקות בגדלים ומקומות שונים.

אם המצב לא מטופל ורק הולך ומחמיר, הדלף עלול להתגבר, דימומים ומשקעים נוספים עלולים לקרות, חסימות כלי דם ובצקות עלולים  להופיע ולגדול ואז כבר המטופל ירגיש בצורה קשה יותר את הפגיעה  ואיכות חייו תפגע .הבעיה לא מסתיימת פה שכן אם כלי הדם נחסמים אין מעבר חמצן וחילוף חומרים  תקין ואז עלולים להיווצר מה שנקרא בשפה המקצועית – שגשוג כלי דם -New Vascularization   או בקיצור NV.  רופא העיניים יראה אם כלי הדם חסומים והאם ישנם אזורי רשתית ללא חמצן, מצב זה ידוע בשפה המקצועית כ" איסכמיה של הרשתית " ויבדוק האם הגוף מנסה בכל דרך להביא חמצן לרקמה ולכן הוא מייצר כלי דם חדשים, הבעיה הגדולה בכלי דם אלו היא החדירות שלהם  כלי דם אלו שבריריים ומדממים בקלות וגורמים לבעיות שונות . התוצאה הישירה מכך היא  הרס הדרגתי של  רקמת העין. שלב זה של המחלה נקרא "רטינופתיה סוכרתית קשה ושגשוגית"

תאונת שרשרת…

הרבה סיבוכים יש לשגשוג כלי דם אלו, אחד מהסיבוכים האלו נקראת בשפה המקצועית  גלאוקומה שגשוגית.

מחלה זו נגרמת בעקבות  צמיחת כלי דם חדשים במקומות שונים ומגיעים  גם לחלקי העין הקדמיים –  בקשתית ובאזור ניקוז הנוזלים  אזור זה נקרא זווית הלשכה הקדמית וזו הזווית שקיימת בין הקרנית לקשתית וברגע שאין ניקוז טוב הלחץ התוך עיני מתחיל לעלות…ולעלות … ובעקבות  כך עלול להיגרם נזק בלתי הפיך לעצב הראייה. אותו עצב חשוב שמעביר את הנתונים למוח כ1.2 מילון סיבי עצב מכל עין ….

התלונות העיקריות של הסובלים מגלאוקומה שגשושית הן פגיעה בראייה, כאבים בעין, עין אדומה ומגורה ועוד, זהו מקרה בו חייבים לטפל באופן רציני ומידי , ללא טיפול עלולה להיות ממש  סכנה עד כדי סכנת עיוורון בלתי הפיך וכאבים.

אז מה עושים? נבדקים!

הקפידו על ביקורת קבועה אצל רופא המשפחה,תזונה מאוזנת, פעילות ספורטיבית ועוד. אך לגבי העין השאירו זאת לרופא עיניים מומחה שיבדוק את כל חלקי העין קרנית, לשכה קדמית לשכה אחורית  בדיקת פונדוס -רשתית עצב ראייה ועוד

ואם מצאו לי משהו יש מה לעשות?

ודאי ! גם אם ישנה פגיעה,  בעזרת מכשיר הOCT  ובדיקת שדה הראייה ניתן יהיה למדוד באופן מדויק את הפגיעה לעקוב אחריה  לתת טיפול בטיפות/לייזר/ניתוח וכדומה ולמנוע הידרדרות עתידית.

הטיפול ברטינופתיה הסוכרתית יכלול:

  • טיפולי לייזר לעין לסתימת נקודות הדלף והרס של רקמת רשתית ,לשם הצלת אזורים חיוניים
  • הזרקת תרופות לחלל העין לזירוז הספיגה של הנוזלים המצטברים במרכז הראייה ו/או להפחתת הצמיחה של כלי הדם הלא תקינים בתוך העין.
  • ניתוחים במקרים של דימום או היפרדות רשתית

לסיכום:

היו מודעים לעצמכם אלו החיים שלכם קחו אותם בידיים ושמרו על עצמכם בשבע עיניים, הקפידו על בדיקה ומעקב סדיר אצל הרופא, עקבו אחר רמת הסוכר שלכם.

 

המידע האמור מוגש כשירות לציבור מטעם מכון העיניים -בסט מדיקל ולא מהווה המלצה לטיפול או תחליף לייעוץ רפואי.

בדיקות בתחום בריאות העין

למה דווקא ב -BEST MEDICAL ?

  • חדש-שירות VIP עבור מטופלים פרטיים וחברות הביטוח הכולל תיאום בדיקה באופן מיידי ופענוח עד 24 שעות עבודה
  • זמינות התורים מיידית
  • פענוח תוך 7 ימי עבודה
  • ביצוע הבדיקה ע"י אופטומטריסט מקצועי בעל ידע רב ונסיון מעל 10 שנים
  • פענוח ע"י רופאי עיניים מומחים

איך קובעים תור?

בדיקות עיניים מוענקות במרפאתנו על ידי מר רועי קאופמן אופטומטריסט מוסמך בעל ותק ונסיון של למעלה מ- 10 שנים בתחום ההדמיה.
ניתן לקבוע תור בטל' – 073-3705618  או באמצעות טופס צור קשר
כתובת מכון עיניים – העצמאות 67 ,בת ים (פסאז בנק לאומי) – לדרכי הגעה באמצעות waze  לחצו כאן >

 

צרו איתנו קשר

    <!–

    ד״ר נילי רז

    –>

    תפריט נגישות

    צרו קשר
    צרו קשר
    הי 👋
    איך אפשר לעזור לך?